fredag 23 mars 2012

Räkor och andra blötdjur...

"100 g räkor har ett ekologiskt kol-fotavtryck på 198 kg CO² endast i förlorad Mangrove, detta är lika mycket som att bränna 90 liter bensin! De odlade jätteräkorna har alltså ett ekologiskt CO² fotavtryck som är 10 ggr större än biff från djur som betar på mark på avskogad regnskog."

(källa: Naturskyddsföreningens Anti Scampi rörelse)

I boken "Äta Djur" av Jonathan Safran Foer kan man läsa att för varje halvkilo räkor som trålas i Indonesien har 13 kg andra marina djur dödats och kastats tillbaka i havet, en del av dessa är utrotningshotade sjöhästar.

I Naturskyddsföreningens blogg hittar jag detta svar på hur skaldjur påverkar vår miljö:
"
Vad gäller skaldjur så fiskas de flesta vilda bestånd av norhavsräkor, havskräftor, blåmusslor, tigerräkor med flera med miljövidriga metoder såsom bottentrålning eller skrapning. Båda metoderna förstör som du vet botten och båtarna använder också mycket bränsle och släpper därför ut mycket koldioxid. De kravmärkta nordhavsräkorna fiskas med bättre motorer och i områden som är mindre känsliga. Fisket är också relativt rent, alltså med låg bifångst av andra djur." ... "Vad gäller odlade skaldjur finns det några som är direkt jättedåliga, som jätteräkor. Men att odla blåmusslor och ostron på rep kan faktiskt gynna miljön eftersom djuren renar havet genom att filtrera bort plankton. Själva skötseln kräver heller inte mycket motorkraft.

Sammanfattningsvis: Ekologiskt odlad vegetarisk kost kommer alltid vara det som påverkar miljön minst. Men vill du lämna veganismen och ändå fortsätta påverka miljön så lite som möjligt kan du alltså satsa på kravmärkta nordhavsräkor, blåmusslor och ostron. De senare kan till och med gynna miljön."

Jag har faktiskt aldrig ätit musslor annat än på burk, kanske ska vara modig någon dag och köpa mig ett nät och prova att koka dem?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar