Sammanfattningsvis: Ekologiskt odlad vegetarisk kost kommer alltid vara det som påverkar miljön minst. Men vill du lämna veganismen och ändå fortsätta påverka miljön så lite som möjligt kan du alltså satsa på kravmärkta nordhavsräkor, blåmusslor och ostron. De senare kan till och med gynna miljön."
fredag 23 mars 2012
Räkor och andra blötdjur...
"100 g räkor har ett ekologiskt kol-fotavtryck på 198 kg CO² endast i förlorad Mangrove, detta är lika mycket som att bränna 90 liter bensin!
Vad gäller skaldjur så fiskas de flesta vilda bestånd av norhavsräkor, havskräftor, blåmusslor, tigerräkor med flera med miljövidriga metoder såsom bottentrålning eller skrapning. Båda metoderna förstör som du vet botten och båtarna använder också mycket bränsle och släpper därför ut mycket koldioxid. De kravmärkta nordhavsräkorna fiskas med bättre motorer och i områden som är mindre känsliga. Fisket är också relativt rent, alltså med låg bifångst av andra djur." ... "Vad gäller odlade skaldjur finns det några som är direkt jättedåliga, som jätteräkor. Men att odla blåmusslor och ostron på rep kan faktiskt gynna miljön eftersom djuren renar havet genom att filtrera bort plankton. Själva skötseln kräver heller inte mycket motorkraft.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar