Ja, på nyår vågade vi äntligen för första gången försöka oss på det där läskiga. Nämligen att köpa råa skaldjur! Blåmusslor, miljövänligt och fint. Lyckades hitta ett recept där man kokar dem föredömligt länge om man är rädd för matförgiftning och så fixade jag till det så jag slapp grädde och äckel. Egentligen ska det bli en soppa, men vi brukar äta dem bara rakt av med klyftpotatis eller pommes till och så kan man ha buljongen som en lätt lunch med en macka till dagen efter. Japp, "brukar", för jag har redan lagat samma recept flera gånger i år, det blev en hit alltså :)
Så, börja med att skölja musslorna i kallvatten och kolla skalen, trasiga sorteras bort, likaså de som inte stänger sig när man knackar lite på dem. Eller knackar och knackar, bankar dem frenetiskt mot väggen mellan diskhon och slasken kanske snarare, för vid det laget när det bara är de sista svåravgjorda kvar brukar jag ha tröttnat och blivit kall om fingrarna för länge sedan :)
Anyway, lägg dem du tänkte tillaga i en bunke och ställ på diskbänken och gör buljongen nu.
Finhacka 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor och en halv lagom stark chilipepparfrukt, gärna lite fruktigare smak om du har det. Fräs detta i ett par matskedar margarin i en stor kastrull som rymmer alla musslorna och lite till (så du kan röra om sen också). Tillsätt 0,5 l vatten och en grönsaksbuljongtärning eller lagom mängd fond. Ha också i 2 krm svartpeppar och några kvistar finklippt persilja. Låt det koka ordentligt ett par minuter och häll sedan i musslorna och blanda om, sätt på locket och koka på högsta värme i 3 min. Rör om och koka ytterligare 3 minuter. Drag sedan bort kastrullen från värmen och låt den stå i 5 minuter med locket på. Lyft av locket och servera direkt ur kastrullen. Glöm inte att ställa fram musselbunken som skalskål så blir det lättare att äta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar